Toner Dolumu Zararları

Toner Dolumu Nedir, zararı ne olur?


Toner dolumu olarak bilinen ve kartuş içinde bulunan mürekkep yerine aynı işlevi gören toner toz adındaki kimyasalın bitmesi durumunda eksilen toner tozunun kaset içine doldurulma işlemine toner dolumu adı verilmektedir.
Toner dolumu ve yapılan bu dolumun zararı konusunda mutlaka herkesin duyduğu bir şeyler vardır ve büyük ihtimalle doğrudur.
Dolum kelimesi bir dökme ürünlerin kolay taşınması veya satılabilmesi için daha küçük hacimli kaplara doldurulmasını anlatan bir terimdir. Su dolum tesisi, lpg dolum tesisi gibi terimlere bakıldığında yapılan işlem yalnızca dökme ürünlerin yalnızca bir kap içine doldurulmasını kapsamaktadır.
Oysa toner dolumu diye bir konu bizim ülkemizde uydurulmuş ve yüksek fiyatlara satılan orjinal toner kartuşlarını almak yerine kaliteden fedakarlık edilerek boşalmış toner kartuşunu tekrardan kullanmak anlamını taşıyor.
Bu şekilde, yani yalnızca bitmiş olan tozun yerine toz dolumu yapmak kesinlikle zararlı bir uygulamadır.
Toner dolumu zararları konusunda anlatılan her hikaye bu şekilde doldurulan toner kartuşu kullananların başından geçmiş olaylardır.
Lazer yazıcı tonerleri tek kullanımlık olarak üretilmiş ve kullanımı bittiğinde atılacağı varsayılarak tasarlanmış ürünlerdir.
Doğal olarak da bu ürünlerde dolum yapılabilecek bir kapak konmadığı gibi toner dolumu yapılmasını zorlaştırmak için büyük gayret gösterilmiştir.
Tek kullanımlık üretilmiş bir ürünün içinde çalışan parçaların kaliteleri de ancak içlerindeki toner tozu bitimine kadar sorun çıkarmadan çalışacak özelliklerde üretilmiştir.
Boşalan yazıcı toneri içindeki yıpranmış parçaları kullanıma devam ederek yapılan toner dolumu cebimize ve yazıcımıza büyük zarar vermektedir. Bunun nedeni ömrünü tamamlamış parçalar doğal olarak yıpranmaya başlamış ve ilk günkü geçirmezlik hallerini muhafaza edemez durumdadır.
Toner tozu olarak bilinen kimyasal ise neredeyse likit bir ürün kadar akışkanlığa sahiptir ve bulduğu en küçük boşluktan kolayca dökülebilir.
Toner kartuşu üzerindeki aşınmış bölgelerden kolayca süzülen tozlar öncelikle fotokopi kağıdı üzerinde istenmeyen lekelere neden olacak, bunun ardından bu tozlar yazıcı içine dağılacaktır.
Önemli derecede iletkenliğe sahip bulunan toner tozları yazıcının içindeki fanlar sayesinde en ücra noktalara kadar giderek yazıcı içinde bulunan elektronik kartlar üzerinde kümeleşerek devrelere zarar verecek ve kısa devre yapmalarına neden olacağı gibi, yazıcı üzerinde yer alan lens ve aynalar üzerinde birikerek yazıcının düzgün kopyalama yapmasına engel olacaktır.
Bunun doğal sonucu olarak düzgün kopya alamayan kullanıcılar yazıcının bozulduğunu düşünerek çağırdıkları servisten toner dolumu zararları üzerine bir sürü vaaz dinlemek zorunda kalacaklardır.
Oysa toner dolumu yerine yenileme veya yeniden üretim adı verilen sistem uygulanarak, yani toner dolumu yapılmadan önce kartuş içinde çalışan parçaların değişimi yapılarak toner dolumu yapılsa, yeni parçalar aşınmadıkları için orjinal kalitede baskı yapacaklar, kağıt üzerinde ve yazıcı içinde gereksiz kirlenme olmayacak ve kullanıcılar servis veya tamirci çağırmayacakları için toner dolumu zararı konusunda bilgi sahibi olmayacaklardır.
Sözün özü, toner dolumu zararlı değildir, kötü dolumcu yazıcıya zarar verir.